racket hardness

Skillnaderna mellan hårda och mjuka padelrack (Fakta & Tips)

Mjukt eller hårt padelracket? Hårdheten på kärnan och träffytan är en av de viktigaste faktorerna när du ska välja padelracket. Det finns två huvudgrupper som skiljer sig mycket åt när det kommer till känsla och spelbarhet på padelbanan.

Med denna artikel vill vi förklara skillnaderna och förhoppningsvis hjälpa dig inför ditt nästa köp av padelracket. Vi kommer att prata om två olika typer av racket: mjuka och hårda. 

Mjuka padelracket: bra fart

Den första gruppen vi ska analysera är mjuka padelrack. Dessa passar bra för nybörjare då de hjälper spelaren att sätta fart på bollen.

Med fart på bollen avser vi den hastighet bollen får vid ingen eller liten ansträngning. Ett exempel är när du blockerar en hård boll från motståndaren vid nät eller slår ett lösare slag från den defensiva delen av banan. Tack vare mer elasticitet vid träff genereras mer fart i dessa lägen. 

Samtidigt som ett mjukt racket genererar bättre hastighet vid ingen eller liten ansträngning, blir det motsatt effekt vid hårda slag. Eftersom padelbollen sjunker in längre i ett mjukt padelracket, behöver du ta i hårdare för att få kraft i t ex smashar. Mer erfarna spelare som slår hårt på bollen föredrar därför ofta ett något hårdare padelracket.

Ett mjukt racket upplevs mer komfortabelt och har generellt en större sweetspot. Det tar dessutom upp vibrationer på ett bra sätt och lämpar sig därmed väl för dig som vill undvika skador.

Hårda padelrack: god kontroll och kraft

Om fördelen med ett mjukt padelracket är att det genererar bra fart vid lösare slag, så är en av fördelarna med ett hårt racket att det är kraftfullare.

När du slår hårt i samband med en volley eller en smash, bjuder ett hårt racket på god rekyl med ett högre utgångshastighet som resultat. Kraften absorberas inte i ett hårt racket på samma sätt som i ett mjukt racket vid hårda slag.

En annan fördel med ett hårt racket är att det bjuder på bättre kontroll. Spelare med god teknik och bra bollträff kan med större precision placera bollar med ett hårdare racket.

På motsvarande sätt genererar ett hårt racket inte samma fart vid lösare slag vid ingen eller liten anstränging på grund av mindre elasticitet. Det är heller inte lika komfortabelt eller skonsamt att spela med som ett mjukt racket.

Olika typer av material i ett padelrack

Hur vet man då om ett padelracket är hårt eller mjukt? Det beror på vilken fyllning som används i kärnan samt vilket material som används i träffytan.

Fyllning

Grovt indelat kan man säga att det finns två typer av fyllningar: EVA och FOAM.  EVA-fyllningen finns i olika densitet, där en högre densitet ger ett hårdare racket. I de flesta fall ger FOAM racket en mjukare känsla.

Den vanligaste fyllningen är EVA då den just finns i olika densiteter och kan användas i många olika typer av padelracket. Då den generellt är hårdare än FOAM tas vibrationer inte upp lika effektivt, vilket du som är skadebenägen bör ha i åtanke.

Träffyta

När det gäller träffytan är det huvudsakligen två material som används, kolfiber och glasfiber.

Kolfiber är ett hårdare material som är slitstarkt, medan glasfiber är mjukare och har en något lägre hållbarhet. Det är vanligt att båda dessa material kombineras i ett racket för få ut det bästa av båda materialen.

Summering

En av de viktigaste faktorerna när du ska välja ett nytt padelracket är hårdheten. 

Ett mjukt racket bjuder på god fart vid lösare slag och är därför ett populärt val bland nybörjare. Det tar dessutom upp vibrationer bra, vilket kan minska risken för skador.

Erfarna spelare som slår hårdare får mer kraft i sina slag med ett hårt racket, då kraften inte absorberas av fyllningen. Även kontrollen blir bättre med ett hårt racket.

Fyllningen i ett padelracket kan vara tillverkad i antingen EVA eller FOAM. Det vanligaste är EVA som finns i olika hårdhet. Träffytan är oftast tillverkad i antingen kolfiber eller glasfiber, där kolfiber är hårare och mer hållbart.

Det går inte att säga att ett padelracket är bättre än ett annat. Allt beror på din erfarenhet, spelstil och framför allt dina preferenser. Vårt förslag är att du provar dig fram tills du hittar en hårdhet som passar just ditt spel.

Vill du veta mer om vad du ska tänka på innan du väljer ett padelracket? Då rekommenderar vi att du läser Välja rätt padelracket – den ultimata guiden